fbpx

4 Zaken om rekening mee te houden voor natuurlijke fillerresultaten

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen geen fillerbehandeling doen uit angst voor onnatuurlijke resultaten. In dit artikel bekijken we 4 zaken waar jij rekening mee moet houden voor optimale natuurlijke resultaten bij een hyaluronzuur fillerbehandeling. Deze 4 betreffen:

  1. De fillereigenschap tegen breking en bultjes.
  2. De nodige balans tussen 2 fillereigenschappen om uitzakkingen en gezichtsvervormingen te voorkomen.
  3. De fillerlijn moet bestaan uit fillers die écht van elkaar verschillen om mimiekverlies te voorkomen.
  4. De fillereigenschap om te zorgen dat de filler tijdens injectie niet kapot en verzwakt wordt gemaakt om globale onnatuurlijke resultaten te voorkomen.

1. Cohesie tegen breking en bultjes

Artsen proberen met technieken breking, migratie en noduli te voorkomen, maar toch blijven ze optreden. Waarom? Het lijkt erop omdat uit steeds meer onderzoeken blijkt dat cohesie (de mate waarin fillerdeeltjes aan elkaar blijven plakken) van fillers belangrijk is voor betrouwbare resultaten die niet breken, migreren of noduli vormen [1]. Gebruik daarom altijd cohesieve fillers. Zeer cohesieve fillers zijn echter niet wenselijk vanwege uitzakking. Dat is een van de redenen waarom oplossing 2 een optimale balans tussen elasticiteit en cohesie van een filler is.

Lees hier meer over het belang van cohesie voor de preventie van breking en bultjes.

2. Optimale balans tussen elasticiteit en cohesie tegen uitzakking

De meeste fillers zijn erg elastisch (hard) [2][3] en liften onvoldoende doordat deze snel breken [1]. Cohesieve fillers voorkomen deze breking en bultjesvorming erg goed. Té cohesieve fillers zullen echter onvoldoende liften vanwege uitzakking. Dit kan veroorzaken dat artsen overmatig filler gebruiken om toch lifting effecten te realiseren.

Overmatig gebruik van fillers met hoge cohesie (en lage elasticiteit) kan leiden tot een steeds boller gezicht. Dat komt omdat:

  1. Om verschillende redenen blijkt dat filler vaak niet zo goed oplost als gezegd. En deze overblijfselen langdurig in je gezicht kunnen blijven rondzwerven.
  2. Fillers vaak in de loop der tijd verplaatsen naar een plek in het gezicht met de minste weerstand.

Hierdoor kan het lijken omdat de filler verdwijnt, terwijl dat niet zo is. Wanneer er dan steeds weer opnieuw filler wordt toegepast, hopen restanten zich op om bijvoorbeeld zakjes onder de ogen of de typische ‘duckface’ te veroorzaken.

Ideale fillers balanceren zodoende elasticiteit en cohesie om elastisch genoeg te zijn om breking en bultjes te voorkomen en cohesief genoeg te zijn om uitzakking te voorkomen én met minimale hoeveelheden gelijke effecten te behalen (wat ook nog eens goedkoper is!).

Lees hier meer over hoe een goede balans tussen cohesie en elasticiteit een bol gezicht voorkomt bij langdurig fillergebruik.

3. Gedifferentieerde lifting capaciteiten tegen mimiekverlies

Het onnatuurlijke resultaat mimiekverlies kan veroorzaakt worden als het niet duidelijk is welke filler er gebruikt moet worden en er zodoende een te stevige filler wordt gebruikt voor de plek. Iedere filler heeft een bepaalde lifting capaciteit. Dit is de mate waarin een filler de huid lift en dus het gewenste ‘gevulde’ effect geeft. Lifting capaciteit wordt bepaald door de hardheid van fillerdeeltjes (de elasticiteit) te vermenigvuldigen met de mate waarin de fillerdeeltjes aan elkaar plakken (de cohesie).

Verschillende injectiezones die verschillende typen fillers bezondigen

De hoogte van de lifting capaciteit (en de elasticiteit en cohesie waaruit deze bestaat) verschilt per plek waar filler wordt geïnjecteerd. Bij iedere plek blijft de balans altijd van belang. Er zijn drie soorten zones, namelijk:

  1. fijne lijntjes + gevoelige zones (veelal rondom de de mond en ogen)(groen en cyaan in de bovenstaande afbeelding);
  2. gebieden die volume benodigen (blauw in de bovenstaande afbeelding) en
  3. bewegelijke zones (oranje in de bovenstaande afbeelding)
Balans tussen cohesie en elasticiteit per veelgebruikte fillerlijnen [2]

De bovenstaande afbeelding laat de ideale balans van fillers (op de lijn) zien. Hoe weer een fillercollectie op deze lijn ligt, hoe natuurlijker resultaten zullen zijn en hoe kleiner de kans is op breking, bultjes én uitzakking. De bolgrootten in de afbeelding geven de lifting capaciteiten aan. Hoe meer deze verschillen, hoe duidelijker er een filler voor een zone gekozen kan worden om mimiekverlies te voorkomen door nooit een té sterke filler te kiezen.

Lees hier meer over waarom gedifferentieerde lifting capaciteiten zo belangrijk zijn.

4. Kleine deeltjes tegen verstoring van resultaten

Naaldgrootten en deeltjesgrootten kunnen resultaten verstoren [4]. Fillers met gemiddelde deeltjesgrootten [2] moeten door een ±19G worden geïnjecteerd om eigenschappen niet te verstoren. Met de focus op minimaal trauma met 27-30G gebeurt dat nooit. Zorg er dus voor dat je bij 27-30G gebruik fillers met kleine deeltjesgrootten gebruikt.

Bij de meeste fillers worden te kleine naalden gebruikt door artsen. Wanneer we naar fillers die in de hoogste lifting capaciteit categorie vallen, dan zouden de meeste met een naald/canule van 19G geïnjecteerd zouden moeten worden om de liftende eigenschappen van een filler niet te verstoren. Dat gebeurt eigenlijk nooit, omdat er in de cosmetische geneeskunde wordt gewerkt met kleine naalden en canules om trauma als blauwe plekken en zwelling zoveel mogelijk te minimaliseren. Veelal wordt hier 27G gebruikt. Ter illustratie: dan moet je je realiseren dat de grote linker bol in de onderstaande afbeelding door de onderste naald in diezelfde afbeelding geperst moet worden. De deeltjes zijn licht elastisch en kunnen dus deels hun vorm behouden, maar dergelijke vervorming is te veel en verwakt de filler met meer risico op breking, bultjes en uitzakking als resultaat.

Vergelijking van de deeltjesgrootte van filler J-V3 (703 μm) en e.p.t.q. S500 (296 μm) [2] met veelgebruikte naaldgrootten 27G en 30G. Welke grootte past beter met minimale vervorming door de naalden?

Voor goede betrouwbare en natuurlijke resultaten (zonder zaken als uitzakking, breking, verplaatsing en bultjes) moet er bij het gebruik van een kleine naald dus ook een filler worden gebruikt met zeer kleine deeltjes (zoals e.p.t.q. – de rechterbol in de afbeelding).

Lees hier meer over het belang van de deeltjes- en naaldgrootten voor natuurlijke resultaten.

Check ze alle 4 voor jouw behandeling

Dus wil jij natuurlijke resultaten? Zorg dan dat je filler:

  • cohesief genoeg is;
  • zoveel mogelijk bestaat uit een balans tussen elasticiteit en cohesie;
  • gedifferentieerd zijn voor duidelijke indicaties en
  • uit kleine deeltjes bestaat.

Bronnen

1. Borell, M., Leslie, D. B. & Tezel, A. (2010). Lift capacities of hyaluronic acid fillers. | 2. I. Koh, I. & Lee, W. (2019). Filler Complications. Springer. 27-40. | 3. Lee W, Hwang SG, Oh W, Kim CY, Lee JL, Yang EJ. (2020). Practical Guidelines for Hyaluronic Acid Soft-Tissue Filler Use in Facial Rejuvenation. Dermatol Surg. Jan; 46(1):41-49. | 4. Lee W, Oh W, Moon HJ, Koh IS, Yang EJ. (2019). Soft Tissue Filler Properties Can Be Altered by a Small-Diameter Needle. Dermatol Surg. Oct; Epub 2019 Oct 11.

Blijf leren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

error:
Scroll naar boven