fbpx

Breking en bultjes bij fillers zijn te voorkomen

Heb jij ooit met bultjes na een filler behandeling te maken gehad? Of een filler geïnjecteerd die brak en verplaatste? Dan is dit iets voor jou.

In verband met natuurlijke resultaten willen we niet dat geïnjecteerd hyaluronzuur filler breekt of bultjes vormt. Dat geeft namelijk geen mooie, natuurlijke resultaten.

Vaak wordt gedacht dat de kunde van een arts de sleutel is in het voorkomen van bijwerkingen, maar eigenlijk zijn de eigenschappen van fillers veel belangrijker. In het geval van breking en bultjes speelt de rol van de arts – op het stellen van de juiste indicatie en het leiden van de filler – eigenlijk helemaal geen rol. 

In dit stuk leg ik je uit:

  • waarom fillers breken en bultjes vormen en
  • hoe je een filler kan selecteren die minimaal breken en bultjes vormen.

Dus laten we beginnen bij wat breking van filler veroorzaakt.

Lage cohesie van fillers veroorzaakt breking, verplaatsing en bultjes

We kunnen breking, verplaatsing en bultjes opdelen in twee soorten [1]:

  • De eerste categorie is herkenbaar aan onmiddellijke symptomen en dat is vaak het resultaat van injectie zonder leiding door de arts met de hand. Een filler moet vrijwel altijd door de arts met de hand geleid worden voor het beste resultaat, omdat de filler anders het pad met de minste weerstand neemt – en dat is vaak niet waar je het wil hebben. Wij gaan echter dieper in op de effecten van de eigenschappen van fillers op breking, verplaatsing en bultjes.
  • De tweede soort is herkenbaar aan vertraagde symptomen. Deze soort komt voornamelijk voort uit lage cohesie van een filler [2]. Cohesie is de mate waarin hyaluronzuurdeeltjes in de filler aan elkaar plakken en dus bij elkaar blijven voor een betrouwbare stabiele massa. Laag-cohesieve fillers zijn daarom vatbaar voor breking, verplaatsing en bultjes door:
    • uitzakking door aanraking (komt bijvoorbeeld veel voor bij de neus, kin, neus-lippenplooi en het voorhoofd);
    • druk/gewicht van de huid (denk bijvoorbeeld aan de neus en kin, waarbij hoge druk vanuit de huid een te zachte en niet-cohesieve filler laat uitzakken en eventueel laat breken, verplaatsen en bultjes laat vormen) en
    • spiergebruik (dit gebeurt bijvoorbeeld vaker bij het voorhoofd, rond de mond en bij de kin, waardoor fillers soms in combinatie met spierverlammend botulinetoxine worden gebruikt).

Oke, tegen aanraking kan je iets doen, maar tegen druk vanuit de huid en vanuit spierspanning kan je niet echt iets doen. Dus hoe kunnen we er toch voor zorgen dat een filler heel blijft onder spier- en huiddruk? Daarvoor moeten we eerst dieper kijken naar de eigenschappen van fillers.

Effect van cohesie vs. elasticiteit

Veel fillers bestaan uit afzonderlijk stevige (in de fillerwereld: elastische) hyaluronzuurdeeltjes. Denk daarbij aan een stuiterbal. Alleen dan natuurlijk veel kleiner. Het probleem daarbij is dat een filler een collectie van deeltjes is en dat deze harde deeltjes niet altijd goed aan elkaar blijven plakken (niet cohesief zijn). Met breking, verplaatsing, uitzakking en bultjes als gevolg. De deeltjes moeten daarom ook goed aan elkaar blijven plakken. Zulke cohesieve deeltjes zijn afzonderlijk misschien vaak iets minder stevig (elastisch), maar als collectie houden ze hun vorm beter aan. Zie de onderstaande video.

Kies een (niet té) cohesieve filler om breking, verplaatsing en bultjes te voorkomen

Wij zeggen dus altijd dat een filler een balans moet vinden tussen cohesie en elasticiteit. De traditionele elastische filler is te vatbaar voor breking en bultjesvorming. De hoog cohesieve filler zakt snel uit (vanwege lage elasticiteit) [3], waardoor deze veel meer filler benodigd met uiteindelijk een dik gezicht als gevolg (lees hier meer over te cohesieve fillers en hoe deze een bol gezicht veroorzaken).

Er moet dus een balans zijn, maar de hoeveelheid elasticiteit en cohesie verschilt per plek waar de filler geïnjecteerd gaat worden:

  • Bij het opvullen van kleine lijntjes moeten de waarden laag zijn voor goede spreiding en egale resultaten.
  • Bij volume wil je juist stevigheid om de vorm onder het gewicht van de huid te behouden.
  • Bij gebieden met veel spierbeweging (zoals rondom de mond) wil je spreiding voor egale resultaten, maar net wat meer cohesie en elasticiteit om breking door spiergebruik te voorkomen.

De onderstaande afbeelding laat de ideale balans van fillers (op de lijn) zien. Hoe weer een filtercollectie op deze lijn ligt, hoe natuurlijker resultaten zullen zijn en hoe kleiner de kans is op breking, bultjes én uitzakking.

Balans tussen cohesie en elasticiteit per veelgebruikte fillerlijnen [1][4]

Bestudeer de eigenschappen van fillers dus goed voordat je eraan begint, want niet alle fillers zijn gelijk! Ga altijd zo veel mogelijk voor een balans tussen cohesie en elasticiteit voor optimale resultaten.

e.p.t.q. – een gebalanceerde filler

Een groep artsen vond de wettelijke criteria rondom filler te laag. Daarom hebben zij zelf 9 eisen opgesteld die strenger zijn dan de wet voor de hoogste veiligheid en betrouwbaarheid. E.p.t.q. fillers zijn op basis van deze 9 eisen (de 9 Essentials) ontwikkeld. Vanuit die visie is het ook belangrijk om betrouwbare en natuurlijke resultaten zonder bultjes en mimiekverlies te realiseren.

e.p.t.q. bestaat uit fijne deeltjes die tot wel meer dan dubbel zo goed aan elkaar blijven plakken dan andere fillers [1][4]. Dat maakt e.p.t.q. minder vatbaar voor breking, verplaatsing en bultjes. De kans op een natuurlijk resultaat wordt hiermee vergroot! 

Wil jij natuurlijke en betrouwbare resultaten bij fillers? Vraag jouw arts dan eens naar e.p.t.q..

PS. De 9 stengere eisen van e.p.t.q. zorgen ook voor meer betrouwbaarheid en veiligheid op andere vlakken. Lees hier over alle 9 Essentials van e.p.t.q.

Bronnen

1. I. Koh, I. & Lee, W. (2019). Filler Complications. Springer. 27-40. | 2. Borell, M., Leslie, D. B. & Tezel, A. (2010). Lift capabilities of hyaluronic acid fillers. Journal of Cosmetic and Laser Therapy. 2011 Feb;13(1):21-7. | 3. Edsman, K., & Öhrlund, Å. (2018). Cohesion of Hyaluronic Acid Fillers: Correlation Between Cohesion and Other Physicochemical Properties. American Society for Dermatologic Surgery44(4), 557–562. | 4. Lee W, Hwang SG, Oh W, Kim CY, Lee JL, Yang EJ. (2020). Practical Guidelines for Hyaluronic Acid Soft-Tissue Filler Use in Facial Rejuvenation. Dermatol Surg. Jan; 46(1):41-49.

Dit artikel betreft bultjes vanwege breking van filler, maar bultjes kunnen ook veroorzaakt worden door te grote deeltjes en/of het gebruik van een te kleine naald. Lees hier meer over de 2 manieren dat fijne deeltjes bultjes minimaliseren én filterresultaten verbeteren.

Blijf leren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

error:
Scroll naar boven