fbpx

De 2 manieren hoe kleine hyaluronzuurdeeltjes fillerresultaten kunnen verbeteren

Kleine hyaluronzuur fillerdeeltjes zijn belangrijk, omdat deze zorgen voor:

  • minder last tijdens een behandeling door preciezer werk (injecties worden soepeler en gecontroleerder, waardoor artsen minder vermoeidheid in hun handen ervaren gedurende de dag en nauwkeurig kunnen blijven werken) én
  • natuurlijke resultaten met minimale risico’s op bultjes door beter vormingsmogelijkheden.

 Klein = werkzaam, Groot = harder

Vergelijking van deeltjesgrootte (μm/ml), elasticiteit/hardheid (Pa) en cohesie (N) van e.p.t.q. met andere A-merk fillers [1]

Een hyaluronzuurfiller die uit kleine deeltjes bestaat is in het algemeen gemakkelijker te injecteren en is vaak ook cohesiever. Fillers met grotere deeltjes hebben vaak een grotere elasticiteit en zijn dus steviger, maar geven daarom ook meer weerstand bij injectie. In de bovenstaande afbeelding is te zien hoe veel verschil er in deeltjesgrootten per filler zit. De lagere hardheid van een filler met kleine deeltjes kan worden rechtgezet wanneer deze filler een hoge cohesie heeft (zowel cohesie als elasticiteit dragen bij aan lifting mogelijkheden: lees hier meer daarover) [2].

Kleine deeltjes = stabielere injectie

In de onderstaande diagram is te zien dat kleine deeltjes veiliger zijn vanwege een hogere stabiliteit bij injectie. Bij eenzelfde naaldgrootte zouden fillers met grote en/of ongelijke deeltjes een bult bij deze curve hebben op het punt waarbij de curve stabiliseerd. Dat is het yield punt, waarbij er een abrupte uitschieting van filler kan worden ervaren. Zo’n uitschieting kan resultaten negatief beïnvloeden en zelf vaatschade veroorzaken en zo meer zwelling en blauwe plekken veroorzaken.

Hoge injectiestabiliteit bij een filler met kleine (<300 um) deeltjes (e.p.t.q. S300)

Kleine naald verstoort resultaten bij grote deeltjes

Bij de meeste fillers worden te kleine naalden gebruikt door artsen. Deeltjes van 703 micrometer van J uit de eerste afbeelding zijn een redelijk representatieve deeltjesgrootte voor de meeste fillers van de desbetreffende klasse. Dat betekent dat de meeste fillers met een naald van 19G geïnjecteerd zouden moeten worden om de liftende eigenschappen van een filler niet te verstoren. Dat gebeurt eigenlijk nooit, omdat er in de cosmetische geneeskunde wordt gewerkt met kleine naalden en canules om trauma als blauwe plekken en zwelling zoveel mogelijk te minimaliseren. e.p.t.q. is een filler met een zeer fijne deeltjesgrootte van slechts 296 micrometer [1], maar deze zou eigenlijk nog steeds een 26G naald bemoedigen. De deeltjes zijn licht elastisch en kunnen dus deels hun vorm behouden. Maar veel artsen gebruiken toch al snel een 30G naald. Dan moet je je realiseren dat de grote linker bol in de onderstaande afbeelding door de bovenste 30G naald in diezelfde afbeelding geperst moet worden.

Vergelijking van de deeltjesgrootte van filler J-V (703 μm) en e.p.t.q. S500 (296 μm) met veelgebruikte naaldgrootten 27G en 30G. Welke grootte past beter met minimale vervorming door de naalden?

Voor goede betrouwbare en natuurlijke resultaten (zonder zaken als uitzakking, breking, verplaatsing en bultjes) moet er bij het gebruik van een kleine naald dus ook een filler worden gebruikt met zeer kleine deeltjes [3].

Zorg echter wel voor voldoende hardheid bij kleine deeltjes!

Kleine deeltjes hebben dus de voordelen van meer precisie en betere resultaten, gemakkelijkere injectie, beter vorming, minder bultjes. Maar afzonderlijk zijn deze kleine deeltjes vaak minder stevig. Een hoge cohesie is daarom nodig. Het verschil kan als volgt geïllustreerd worden:

Afzonderlijk stevige hyaluronzuurdeeltjes kunnen worden gezien als een elastische stuiterbal. Het probleem daarbij is dat een filler een collectie van deeltjes is en dat deze harde deeltjes niet altijd goed aan elkaar blijven plakken. Met breking, verplaatsing en bultjes als gevolg. De deeltjes moeten daarom ook goed aan elkaar blijven plakken (dat is cohesie). Zulke deeltjes zijn afzonderlijk misschien minder stevig, maar als collectie houden ze hun vorm vaak toch zelfs beter aan dat de afzonderlijk harde deeltje [2]. Zie het onderstaande filmpje voor visuele uitleg.

Ga voor een filler met kleine deeltjes

Ons advies: ga voor een filler met kleine deeltjes en zorg dat deze voldoende lifting capaciteit heeft.

e.p.t.q. fillers zijn op basis van de 9 Essentials ontwikkeld. Dit zijn 9 eisen die strenger zijn dan de wet voor de hoogste veiligheid en betrouwbaarheid. 3 van deze Essentials zorgen voor een goede balans tussen elasticiteit en cohesie, kleine deeltjes en stabiele injectie. Omdat dat bijdraagt aan de mooiste natuurlijke resultaten met de minste bijwerkingen.

Bij een vergelijking van e.p.t.q. met 38 andere fillers was er geen enkele zo fijn als e.p.t.q. [4]. Dat zorgt voor die gemakkelijke nauwkeurige injecties én geen verstoringen van resultaten voor een natuurlijke look.

Lees hier waarom wij e.p.t.q. ’s werelds veiligste monofasische filler noemen.

PS. Onnatuurlijke resultaten kunnen op meerdere manieren veroorzaakt worden. Lees hier de 4 voornaamste oorzaken van onnatuurlijke resultaten bij hyaluronzuur fillers.

Bronnen

1. I. Koh, I. & Lee, W. (2019). Filler Complications. Springer. 27-40. | 2. Borell, M., Leslie, D. B. & Tezel, A. (2010). Lift capacities of hyaluronic acid fillers. | 3. Lee W, Oh W, Moon HJ, Koh IS, Yang EJ. (2019). Soft Tissue Filler Properties Can Be Altered by a Small-Diameter Needle. Dermatol Surg. Oct; Epub 2019 Oct 11. | 4. Lee W, Hwang SG, Oh W, Kim CY, Lee JL, Yang EJ. (2020). Practical Guidelines for Hyaluronic Acid Soft-Tissue Filler Use in Facial Rejuvenation. Dermatol Surg. Jan; 46(1):41-49.

Blijf leren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

error:
Scroll naar boven