fbpx

Hoe gedifferentieerde fillers mimiekverlies voorkomen

Mimiekverlies is voor veel mensen een obstakel om een hyaluronzuur fillerbehandeling te doen. Maar dit is met de juiste filler te voorkomen. In dit artikel leggen wij uit wat mimiekverlies kan veroorzaken én hoe jij een filler kan selecteren die jouw gezicht natuurlijk houd.

Iedere filler heeft een bepaalde lifting capaciteit. Dit is de mate waarin een filler de huid lift en dus het gewenste ‘gevulde’ effect geeft. Lifting capaciteit wordt bepaald door de hardheid van fillerdeeltjes (de elasticiteit) te vermenigvuldigen met de mate waarin de fillerdeeltjes aan elkaar plakken (de cohesie). Jouw mimiek kan zo op 2 manieren beïnvloed worden, namelijk door:

  • een te hoge hardheid en een resulterende hoge de lifting capaciteit en
  • een te hoge lifting capaciteit door een verkeerde fillerkeuze.

Balans tussen cohesie en hardheid voor natuurlijke resultaten

Harde fillers zijn in fillertermen erg elastisch. Daarmee kunnen ze worden gezien als een stuiterbal die heel moeilijk vervormbaar is. Als een dergelijk materiaal in je gezicht zit, wordt het voor je spieren moeilijker om de filler te beïnvloeden en verlies je een deel van je mimiek. Een minder harde filler zal eerder toegeven aan de spier, waardoor je je mimiek behoud. Zo’n filler moet echter wel cohesief zijn. Dat wil zeggen dat de fillerdeeltjes goed aan elkaar blijven plakken. Wanneer ze goed plakken voorkomen je breking en bultjes door de kracht die de spieren op de filler uitoefenen. Dat kunnen we het beste visueel weergeven via het onderstaande filmpje.

Filler moeten echter niet té cohesief zijn, omdat dit uitzakking kan veroorzaken. Dat kan leiden tot snelle verdwijning van resultaten én kan bij langdurig fillergebruik leiden tot een steeds boller gezicht. Lees hier waarom.

Wij zeggen dus altijd dat een filler een balans moet vinden tussen cohesie en elasticiteit (hardheid). De elastische filler is te vatbaar voor breking en bultjesvorming. De hoog cohesieve filler zakt snel uit, waardoor deze veel meer filler benodigd met uiteindelijk een dik gezicht als gevolg. Een gebalanceerde filler zakt minimaal uit én is niet vatbaar voor breking en bultjes.

Maar dan blijft het 2e probleem bestaan: mimiekverlies door een verkeerde fillerkeuze.

De keuze voor een filler moet gemakkelijk zijn

De hoogte van de lifting capaciteit (en de elasticiteit en cohesie waaruit deze bestaat) verschilt per plek waar filler wordt geïnjecteerd. Bij iedere plek blijft de balans altijd van belang. Er zijn drie soorten zones, namelijk 1. fijne lijntjes + gevoelige zones (bij de mond en ogen), 2. gebieden die volume benodigen en 3. bewegelijke zones.

  1. Fijne lijntjes en gevoelige zones (groen en cyaan in afbeelding). Fijne lijntjes moeten slechts opgevuld worden, wat vaak redelijk oppervlakkig gedaan wordt. Om een mooi egaal effect te krijgen is hierbij een lage lifting capaciteit van belang die redelijk spreid. De fijne lijntjes en gevoelige zones hebben vooral betrekking op gebieden bij de mond en ogen.
  2. Zones die volume bezondigen (blauw in de afbeelding). Gebieden die dicht op het bot liggen (jukbeenderen, neus en kin) worden vaak behandeld voor projectie. Ze benodigen een hoge lifting capaciteit om hun vorm onder het gewicht van de huid te behouden. Deze fillers diep (onder de huid) worden geïnjecteerd.
  3. Beweeglijke zones (oranje). Bij gebieden met veel spierbeweging zoals rondom de mond en bij de frons wil met vaak fijne tot diepe rimpels opvullen, waardoor spreiding voor egale resultaten belangrijk is. Door grotere spieractiviteit in deze zones is wat meer elasticiteit en cohesie wenselijk om breking en bultjes te voorkomen. In deze zone is daarom een middelmatige lifting capaciteit wenselijk die tussen de andere twee zones licht.

Vanwege deze gebieden hebben de meeste fillerproducenten meerdere soorten fillers met openlopende cohesie, elasticiteit en lifting capaciteit. Niet al deze fillers hebben echter 1. goede balans tussen cohesie en elasticiteit voor tegen breking, bultjes en uitzakking én 2. duidelijk verschillende lifting capaciteit zodat artsen gemakkelijk een filler kunnen kiezen die bij de zone past die behandeld moet worden.

De onderstaande afbeelding laat de ideale balans van fillers (op de lijn) zien. Hoe weer een fillercollectie op deze lijn ligt, hoe natuurlijker resultaten zullen zijn en hoe kleiner de kans is op breking, bultjes én uitzakking. De bolgrootten in de afbeelding geven de lifting capaciteiten aan. Hoe meer deze verschillen, hoe duidelijker er een filler voor een zone gekozen kan worden om mimiekverlies te voorkomen door nooit een té sterke filler te kiezen.

Balans en liften capaciteiten van veelgebruikte fillers

e.p.t.q. filler: niet te hard, maar erg gedifferentieerd

e.p.t.q. fillers zijn op basis van de 9 Essentials ontwikkeld. Dit zijn 9 eisen die strenger zijn dan de wet voor de hoogste veiligheid en betrouwbaarheid. Vanuit die visie vonden wij het ook belangrijk om betrouwbare en natuurlijke resultaten zonder mimiekverlies zo goed mogelijk te maken.

e.p.t.q. bestaat uit fijne deeltjes die in vergelijking met andere A-merk fillers erg evenredig uit cohesie en elasticiteit bestaan en qua lifting capaciteit duidelijk uiteen liggen voor gemakkelijke selectie. Dit maakt e.p.t.q. respectievelijk minimaal vatbaar voor breking, bultjes en uitzakking én mimiekverlies. De kans op natuurlijke resultaten wordt hiermee aanzienlijk vergroot! 

Wil jij natuurlijke en betrouwbare resultaten bij fillers? Vraag jouw arts dan eens naar e.p.t.q..

Blijf leren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

error:
Scroll naar boven