fbpx

Zoals in deel twee is beschreven kunnen hyaluronzuurfillers aan fillervervormende krachten zoals druk-, trek-, schuif- en torsiekrachten worden blootgesteld. Druk- en schuifkrachten zijn daarvan de meest voorkomende krachten op fillers. In dit stuk zal de cohesiviteit aan de hand van drukkrachten worden uitgewerkt.

Figuur 1: Druk- en trekspanning

Cohesiviteit wordt bepaald door concentratie, bindingen en crosslinking

Cohesiviteit geeft een indicatie van het gedrag van een filler als gel. Cohesiviteit meet de aantrekkingskracht (cohesie) tussen hyaluronzuurdeeltjes. De sterkte van de aantrekkingskracht wordt in grote mate bepaald door de hoogte van hyaluronzuurconcentratie in de filler (les 7) en de crosslinkeffectiviteit/modificatiegraad (les 6) en de kwaliteit en mechanische binding van hyaluronzuurmoleculen (les 1).  

Cohesiviteit zorgt voor fillerintegriteit

Fillers worden in het gezicht constant bedrukt door druk- en schuifkrachten die ervoor kunnen zorgen dat een filler zijn vorm verliest. Deze krachten kunnen door externe bronnen veroorzaakt worden, zoals het liggen op een kussen, maar ook door interne oorzaken, zoals huidspanning door te lachen. Bij deze krachten verliezen fillers met lage cohesiviteit hun vorm gemakkelijkere dan een filler met hoge cohesiviteit. Een filler met hoge cohesiviteit kan spanning weerstaan en de initiële vorm na injectie behouden.

Een hoge cohesiviteit zorgt ervoor dat de geïnjecteerde hyaluronzuurdeeltjes zich samenvoegen tot een massa die moeilijk te verplaatsen is, spanningen kan weerstaan en moeilijker omgevormd kan worden na injectie. Cohesiviteit helpt dus net als de opslagmodulus (G’) de filler in stand te houden en meet vrijwel hetzelfde als de viscositeit van een visco-elastisch materiaal.

De beste vorm van cohesiviteit komt vanuit geconcentreerd verstrikt hyaluronzuur

Er zijn dus drie manieren om een hoge cohesiviteit te krijgen, namelijk een hoge concentratie, een hoge crosslinkmodificatiegraad en hoogkwalitatief hyaluronzuur. Alle drie methoden hebben voor- en nadelen:

  • Een hoge crosslinker-modificatiegraad heeft als nadeel residuele en zijgroep crosslinkers die schadelijk voor de gezondheid zijn. Voordelen zijn minder zwelling en lagere productiekosten. Een effectief crosslink-proces kan cohesiviteit realiseren met minder veiligheidsconcessies.
  • Een hoge hyaluronzuurconcentratie heeft als nadeel veel initiële zwelling, hogere productiekosten en hogere kans op compressie-gerelateerde bijwerkingen. Het voordeel is dat een hoge concentratie tactisch gebruikt kan worden voor een groter lift-effect.
  • Het gebruik van een mechanisch moleculair bindingsproces door verstrikking van hyaluronzuurmoleculen heeft slechts hogere productiekosten als nadeel. 

Om de cohesiviteit te beoordelen moet deze in relatie worden bekeken met de concentratie, crosslink-modificatiegraad en mechanische bindingen. De mechanische binding is niet direct te meten, maar kan gevonden worden door de modificatiegraad en concentratie te vergelijken met de cohesiviteit. Zijn de cohesiviteit en elasticiteit hoog en de modificatiegraad laag? – Dan heb je grote kans dat je met mechanisch verbonden en veilig hyaluronzuur te maken hebt. 

Tabel 1: Concentratie, modificatiegraad en cohesiviteit voor vier verschillende fillers
(I. Koh & W. Lee, Filler Complications, 2019 & JETEMA, 2018)
Filler Hyaluronzuur concentratie [mg/mL] MoD [%] Cohesiviteit
Juvéderm Voluma 20 ±7,68 0,40
e.p.t.q. S500 24 ±2,72 0,88
Yvoire Contour 22 ±8,07 0,29
Neuramis Volume 20 ±11,23 0,80

Wil je deze les later lezen? Stuur de les naar je inbox.

Deel deze les met je vrienden en collega's.

error:
Scroll naar boven