fbpx

Iedere filler heeft een bepaalde hyaluronzuur-concentratie die de hoeveelheid hyaluronzuur per 1 mL filler weergeeft. Een product met 20 mg hyaluronzuur kan uitgedrukt worden als 20 mg hyaluronzuur per mL filler (ofwel 20 mg/mL). Hoe hoger de hyaluronzuurconcentratie, hoe langduriger en harder de filler.

Hyaluronzuur absorbeert veel water, waardoor evenwicht belangrijk is om zwelling te beperken

Hyaluronzuur absorbeert veel watermoleculen, waardoor er zwelling optreedt wanneer evenwicht verbroken is. In het algemeen bereikt 5.5 mg/mL menselijk hyaluronzuur een evenwicht. Een concentratie van 5.5 mg gecrosslinkt fillerhyaluronzuur kan echter niet genoeg hardheid bereiken voor goede lifting mogelijkheden. Omdat hyaluronzuur in fillers gecrosslinkt is en crosslinkniveaus verschillen per filler verschillen, is er geen standaard evenwichtsniveau voor fillers vast te stellen. Zodoende worden fillers met hogere concentraties zoals 15 mg, 20 mg, 24 mg en 33 mg geproduceerd om toch een geschikte lifting capaciteit te realiseren. Door verschillende concentraties van fillers verschilt de zwelling per filler.

Hogere concentraties leiden door wateropname tot grotere initiële zwelling na behandelingen. Bij juiste verspreiding van een filler met hoge concentratie kan – door zwelling tactisch te gebruiken – een groter gebied bewerkt worden dan met een filler met een lagere concentratie.

Vergelijkbare werkzaamheid, andere veiligheid

De werkzaamheid van fillers door hyaluronzuurconcentratie kan op twee relevante manieren worden gegarandeerd: de eerste is veilig en duurder, terwijl de tweede minder veilig en goedkoper is. Hieronder is een van elk van deze fillersoorten belicht.  

  • Voorbeeld 1: Veilig, maar hogere productiekosten. e.p.t.q. fillers hebben met 24 mg/mL een hoge hyaluronzuurconcentratie. Dat is ook nodig vanwege het lage aandeel schadelijke, maar verhardende crosslinkers. Andere fillers kunnen zich lagere concentraties veroorloven vanwege hogere crosslinkerniveaus. Het unique selling point van e.p.t.q. richt zich op veiligheid, waar een hoog crosslinkniveau niet op aansluit.
  • Voorbeeld 2: Lagere productiekosten, maar minder veilig. Juvéderm fillers hebben een concentratie van 15 tot 20 mg/mL. Doordat het crosslinkergehalte van Juvéderm 375% is van dat van e.p.t.q., kunnen Juvéderm fillers zich een lagere concentratie veroorloven. Deze lagere concentraties zullen goedkoper zijn om te produceren, maar doen door hogere BDDE-niveaus concessies op veiligheid.
Tabel 1: MoD, concentratie en lifting capaciteit van Juvéderm en e.p.t.q.
(I. Koh & W. Lee, Filler Complications, 2019; Chung-Ang University Hospital, 2017 & JETEMA, 2018)
Filler Concentratie [mg/mL] Lifting capaciteit [Pa] Schuifmodulus (G') [Pa] Cohesiviteit Modificatiegraad [%]
Juvéderm Voluma 20 114 284 0.40 7,68
e.p.t.q. S500 24 233 265 0.88 2,72

Kies in verband met veiligheid voor een lage MoD en hogere concentratie

Met betrekking tot filler hyaluronzuurconcentraties zijn er twee soorten doeltreffend liftende fillercategorieën:

  1. Een filler met een hoge crosslinker-modificatiegraad bevat meer schadelijke stoffen, kan daardoor lifting capaciteit uit de crosslinkers halen en is daardoor goedkoper te produceren door een lagere benodigde hyaluronzuurconcentratie.
  2. Fillers met een lage crosslinker-modificatiegraad bevatten weinig schadelijke stoffen, maar moeten lifting capaciteit uit een hogere hyaluronzuurconcentratie of efficiënter bindproces halen en zijn daardoor duurder om te produceren.

Omdat beide hetzelfde liftende effect kunnen verkrijgen, maar de ene veiliger is door minder crosslinking, hebben fillers met een lage modificatiegraad en hogere concentratie de voorkeur. Let op dat initiële zwelling bij hogere concentraties hoger is en dus minder filler op één plek gebruikt moet worden.

Wil je deze les later lezen? Stuur de les naar je inbox.

Deel deze les met je vrienden en collega's.

error:
Scroll naar boven