2. Erytheem

Erytheem is vernoemd naar het Griekse woord voor roodheid. Aan roodheid kan het dan ook herkend worden. In dit stuk zullen oorzaken, symptomen, preventie en de behandeling van erytheem in relatie tot fillers behandeld worden.
Oorzaken
10 Minuten na een behandeling is tijdelijk erytheem een normale reactie van het lichaam. Wanneer erytheem langer dan 24 uur aanhoudt is het een indicatie van een bloedsomloopprobleem. Problemen bij de bloedsomloop worden veroorzaakt doordat een filler op een ader drukt en zodoende de toe- en afvoer van bloed blokkeert. Extreme compressie en blokkering van een bloedvat kan leiden tot necrose. Een patiënt met erytheem moet daarom altijd zorgvuldig geobserveerd worden.
Behandeling
De normale behandeling van erytheem is decompressie. In het geval van heftige compressie moet in verband met risico op necrose snel gehandeld worden. De noodzaak voor snelle handeling wordt geïndiceerd door:
- het snel bleek worden van de huid;
- 10 minuten na de behandeling erger wordende erytheem;
- overmatige spanning in het behandelde gebied en
- erger wordende erytheem en pijn na 2 dagen na de behandeling.
Decompressie gebeurt door verwijdering van de filler. Hyaluronzuurfillers worden verwijderd door opgelosing met hyaluronidase. Wanneer de keuze voor oplossing gemaakt is, is het aan te raden om genoeg hyaluronidase te gebruiken om de gehele filler op te lossen. Het verwijderen van slechts een deel van de filler blijkt in de praktijk geen effectieve methode te zijn om necrose tegen te houden. Na verwijdering verdwijnen symptomen van milde erytheem snel. Symptomen van ernstige erytheem hebben een langere tijd nodig om te verdwijnen.
Preventie
De druk die een filler veroorzaakt kan worden afgenomen door de huid bij het behandelgebied te stretchen en de filler op een plaats te krijgen waar deze niet overmatig veel druk uitoefent.
Er zijn risicogebieden voor erytheem, namelijk gebieden met weinig overtollig huid zoals het puntje van de neus, gebieden met littekens en gebieden waar al een filler in de buurt zit. Bij gebieden met weinig overtollige huid kan de huid de druk van de filler niet of moeilijk verdelen naar aangrenzend weefsel, waardoor alle druk op het betreffend gebied staat en erytheem veroorzaakt wordt. Gebieden met littekens en fillers zijn risicogebieden omdat hier sprake is van beperkte bloedcirculatie.
De bovengenoemde risicogebieden kunnen ter preventie van adercompressie dus vermeden worden of er kan bij de behandeling van deze gebieden extra zorgvuldig te werk worden gegaan.