Sommige liften niet zo goed en verplaatsen langzaam naar een andere plek in het gezicht. En dat geeft geen mooi, natuurlijk resultaat. In deze tekst wordt uitgelegd hoe onnatuurlijke fillerresultaten kunnen ontstaan en waar jij op moet letten voor natuurlijke resultaten zonder bijvoorbeeld te weinig of te veel resultaat.
Probleem 1: Hoge cohesie = lagere elasticiteit, minder lifting en meer zwelling
Voor goede resultaten is de kunde van de arts erg belangrijk, maar de eigenschappen van de filler zijn nóg belangrijker. Cohesieve fillers als Belotero bestaan uit zeer plakkerige deeltjes, waardoor deze vrijwel niet breken of bultjes veroorzaken. Het nadeel van zulke deeltjes is dat de filler door de lage hardheid van deze deeltjes onvoldoende lift [1]. Hierdoor zakt de filler vanwege druk snel uit en wordt het als het ware een pannenkoek. Daardoor moet de arts vaak meer filler gebruiken voor een goed resultaat en jij als cliënt dus duurder uit bent.
Veel cohesieve fillers kunnen ook heel erg zwellen [1]. Dat zorgt dat het lijkt dat het uitzakkingseffect van hoog-cohesieve-laag-elastische fillers wordt verdoezeld door overmatige wateropname. Wateropname door fillers is onvoorspelbaar en daarom is het voor artsen wenselijk dat een filler minimaal zwelt. Het kan zijn dat de filler te veel water opneemt en zo in de loop der dagen/weken een opgezwollen gezicht veroorzaakt, maar het kan ook complicaties veroorzaken door de bloedsomloop te beperken.
Een té cohesieve filler is dus altijd onwenselijk in verband met uitzakking óf overmatige zwelling.
Probleem 2: Veel fillers zijn niet zo goed oplosbaar als veel gezegd
Het gebruik van onnodig veel filler is vooral een probleem vanwege de oplosbaarheid van fillers. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het veel gezegde ‘fillers blijven ongeveer 1 jaar zitten’ helemaal niet waar is en dat filler jaren in je gezicht kan blijven zitten. Dit heeft verschillende oorzaken:
- Persoonlijk metabolisme: de ene persoon heeft natuurlijk minder hyaluronidase (de stof die hyaluronzuur oplost), waardoor de filler minder snel oplost.
- Plaats van injectie: bepaalde delen van het lichaam/gezicht hebben meer/minder van dit hyaluronidase. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de traangoot, waarvan we weten dat filler veel langer blijft zitten door weinig hyaluronidase.
- Modificatie van hyaluronzuur door crosslinkers: fillers worden voor effectsduur en stevigheid gecrosslinkt. Hoe meer er gecrosslinkt wordt, hoe moeizamer de oplossing van een filler door het lichaam wordt.
Als een filler soms wel jaren meegaat, waarom is verdwijnen resultaten dan zo snel?!
Dus waarom verdwijnt het resultaat dan? Dat komt eigenlijk door twee dingen:
- Jouw standaard veranderd simpelweg bij gebruik van filler. Je vergeet hoe je eruit zag. Denk aan de kapper: na 2-3 dagen ben je weer gewend aan je ‘nieuwe’ haar.
- De filler verplaatst zich langzaam in je gezicht. Zo verplaatst bijvoorbeeld lipfiller vaak naar de bovenlip en kan traangootfiller naar beneden zakken. De filler verplaatst zich als het ware door allemaal verschillende gaatjes en paadjes in je gezichtsweefsel naar een plek met de minste weerstand/druk en komt daar dan tot rust.
Moeizame oplossing + veel filler dat slecht lift = Steeds boller gezicht
Het effect is dat mensen een steeds dikker gezicht krijgen bij dergelijk langdurig fillergebruik door opeenhoping van filler op bepaalde plekken (bijvoorbeeld rondom de lippen voor de typische ‘duckface’). Nu kunnen alle fillers in grote hoeveelheid gebruikt worden, maar het grootste risico ligt bij hoog-cohesieve fillers die vaak laag-elastisch zijn. Bij hoog elastische fillers zal de minste hoeveelheid nodig zijn door maximale lifting, maar omdat deze vaak een lage cohesie hebben, zijn deze vatbaar voor breking en bultjes.
Oplossing: Balans tussen elasticiteit en cohesie
Voor de meest betrouwbare en natuurlijke resultaten met minimale hoeveelheden is dus een balans tussen cohesie en elasticiteit belangrijk. Cohesie ter preventie van bultjes en breking, voldoende elasticiteit om genoeg te liften [2]. Omdat je dan betrouwbare en natuurlijke resultaten kan krijgen met een minimale fillerhoeveelheid en dus minder opeenhoping van fillerrestanten. Een kleinere fillerhoeveelheid is daarbij natuurlijk ook nog eens kostenefficiënter.
e.p.t.q. – de filler voor natuurlijke resultaten met minimaal gebruikt filler
e.p.t.q. fillers zijn op basis van de 9 Essentials ontwikkeld. Dit zijn 9 eisen die strenger zijn dan de wet voor de hoogste veiligheid en betrouwbaarheid. Vanuit die visie vonden wij het ook belangrijk om zo min mogelijk filler te gebruiken om zaken als vreemde lippen en zakjes onder de ogen te voorkomen.
e.p.t.q. bestaat uit fijne deeltjes die goed aan elkaar plakken tegen breking, verplaatsing en bultjes. Maar e.p.t.q. is ook ongeveer 50% harder dan bijvoorbeeld de zeer cohesieve filler Belotero om uitzakking te voorkomen en dezelfde effecten te kunnen behalen met minder filler om opeenhopingen en extra kosten te voorkomen [3][4].
Wil jij natuurlijke resultaten bij fillers, vraag jouw arts dan eens naar e.p.t.q.. Het echte bijzondere van e.p.t.q. is de langdurige veiligheid. Lees daar hier meer over.
Bronnen
1. Edsman, K., & Öhrlund, Å. (2018). Cohesion of Hyaluronic Acid Fillers: Correlation Between Cohesion and Other Physicochemical Properties. American Society for Dermatologic Surgery, 44(4), 557–562. | 2. Borell, M., Leslie, D. B. & Tezel, A. (2010). Lift capabilities of hyaluronic acid fillers. Journal of Cosmetic and Laser Therapy. 2011 Feb;13(1):21-7. | 3. Lee W, Hwang SG, Oh W, Kim CY, Lee JL, Yang EJ. (2020). Practical Guidelines for Hyaluronic Acid Soft-Tissue Filler Use in Facial Rejuvenation. Dermatol Surg. Jan; 46(1):41-49. | 4. Edsman, K., Nord, L., Öhrlund, A., Lärkner H., Kenne A. (2012). Gel properties of hyaluronic acid dermal fillers. Dermatol Surg, Jul;38(7 Pt 2):1170-9.